fredag 30 oktober 2009

Tråkig och rolig Winnerbäck

Vad är grejen med Winnerbäck frågar sig Johan Lindqvist i dagens GP. Han är ju bara gnällig. Inte ens rolig. Varför är han större än Melodifestivalen och Håkan Hellström, ja faktiskt lika stor som Tomas Ledin?

Svaret är rätt enkelt. Winnerbäck fångar svenskheten på kornet. Han skriver Sveriges motsvarigheter till "A Day in the Life". Dessutom gör han det oerhört begåvat. Den konsekvent genomförda metaforen i "Varning för ras" t ex, det är mer litteratur än popmusik. Ingen har gjort det bättre sedan Cornelis. Det är inte i samma division som Hellström (som bara är känsla utan intellekt), Ledin (som bara är skit) m fl.

Winnerbäck är ett andningshål för oss svenskar som inte tittar på Anna Anka, Idol, Doobifuckingdoo etc.

Och det där med "totalt humorbefriad". Börja med "En söt liten flicka", "Den välupplysta mannen" och "18:e balladen". De är enklast att förstå. Eller förresten, hoppa den sista. Den kräver att man känner till Evert Taube. Det var en annan gammal farbror som i likhet med Winnerbäck bara var rolig ibland.

3 kommentarer:

  1. Jävla galning. Det är ju just Anna Anka- och Idolpersoner som lyssnar på den rödlätta sopan. Att han stoltserar med Evert Taube-referenser gör det inte ett skit bättre.

    Du hyser onyanserade åsikter. Håll käft med dom.

    Ge mig en porter och en smörgås, jag måste skölja ner det här vansinnet med nåt.

    SvaraRadera
  2. Förlåt Anders. Ditt fina exempel på nyanserad argumentation fick mig att förstå att jag hade fel.

    SvaraRadera